August 30, 2023 Ramzan Muhammad

Kljub temu obstaja nujna potreba po izboljšanju metod odkrivanja raka

Kljub temu obstaja nujna potreba po izboljšanju metod odkrivanja raka

Toda raziskave kažejo, da lahko izurjeni psi zavohajo nekatere vrste raka pri ljudeh.

Nobena skrivnost ni, da imajo psi izostren voh – milijonkrat bolj razvit kot človek. Psi so bili izbrani in usposobljeni za zaznavanje specifičnih vonjav, kot so droge, eksplozivi in ​​orožje. Pri iskanju pogrešanih pomagajo tudi psi. Zato so se znanstveniki odločili ugotoviti, ali bi lahko psi pomagali pri zgodnjem odkrivanju raka.

Ko slišite izraz hlapne organske spojine (VOC), boste morda pomislili na vonj po plinu ali razredčilu za barve. VOC so kemikalije, ki jih oddajajo drugi izdelki ali razgradnja drugih kemičnih spojin. Izkazalo se je, da nekatere bolezni v človeškem telesu oddajajo tudi širok spekter HOS, ki jih je mogoče zaznati v izdihanem zraku, koži, krvi in ​​urinu.

Kaj kaže raziskava?

V študiji so usposobljeni psi uspešno identificirali raka jajčnikov iz krvnih vzorcev znanih bolnikov z rakom. V isti študiji so psi odkrili tudi bolnike s ponovitvijo raka jajčnikov 3 in 6 mesecev po zdravljenju.

Ko so raziskovalci izurjenemu psu dali vzorce urina, je pes lahko pravilno razlikoval urin bolnikov z rakom materničnega vratu od zdravih posameznikov.

Študija iz leta 2021 je pokazala, da je posebej izurjen pes natančno zaznal vzorce urina in izdihanega zraka bolnikov s pljučnim rakom . Pes je pravilno identificiral raka v 40 od ​​41 vzorcev raka. Toda študija ne omenja, ali bi pes lahko razlikoval zdrave vzorce od vzorcev raka.

Glede na razpoložljive raziskave je lahko zgodnje odkrivanje raka z ovohavanjem psov življenjsko učinkovita in stroškovno učinkovita metoda. Vendar testiranje VOC trenutno ni uveljavljena praksa v boju proti raku. Potrebnih je več raziskav, da bi dokazali korist testiranja VOC v klinični praksi.

Ali vam lahko zdravljenje raka povzroči neprijeten vonj?

Morda ne boste mogli vonjati HOS, ki jih oddaja rak. Toda če se zdravite zaradi raka, boste morda zaznali spremembe telesnega vonja, zlasti v telesnih tekočinah. Lahko postanete tudi bolj občutljivi na vonjave.

Na primer, slabost in bruhanje sta dobro znana stranska učinka kemoterapije, zdravljenja raka. Kemoterapija in radioterapija lahko povzročita tudi suha usta in dehidracijo. Ljudje pogosto dobijo rane v ustih, zaradi česar je boleče in težko vzdrževati ustno higieno. Včasih se rane v ustih okužijo. Ti neželeni učinki kemoterapije lahko povzročijo slab zadah.

Nekatera zdravila za kemoterapijo lahko povzročijo, da ima vaš urin močan vonj. Še več, kemoterapija lahko poškoduje celice v vašem mehurju ali ledvicah. Zaradi tega je večja verjetnost, da boste dobili okužbo sečil (UTI), še posebej, če ste dehidrirani. Če imate UTI, boste morda opazili urin z neprijetnim vonjem. Nekateri ljudje včasih poročajo o vonju po ribah v urinu.

Šibek imunski sistem zaradi kemoterapije je dejavnik tveganja za vaginalno okužbo s kvasom. Če med kemoterapijo jemljete antibiotike, ste morda izpostavljeni povečanemu tveganju za okužbo s kvasovkami. Medtem ko so vaginalne glivične okužbe na splošno brez vonja, nekateri ljudje, ki so posebej občutljivi na vonj, poročajo o vonju, podobnem kvasu.

Nekateri simptomi, povezani z rakom, lahko oddajajo vonj. Na primer, tumor, ki predre kožo in tvori rano, se imenuje ulcerativni ali glivični tumor. Razjedajoči tumorji so pogosto boleči, nagnjeni k izcedku in imajo opazen neprijeten vonj.

Spremembe okusa in vonja so stranski učinki kemoterapije. Med zdravljenjem raka lahko postanete bolj občutljivi na vonjave. Na primer, lahko opazite, da stvari dišijo drugače ali imajo bolj oster vonj.

Kako obvladati vonj po zdravljenju raka

Zdravljenje raka lahko povzroči neprijeten vonj, vendar se vam ni treba izolirati. Namesto tega poskusite te nasvete:

 • Sledite ustni higieni, da se boste lažje spopadli s slabim zadahom. Zobe in jezik umijte z zobno ščetko z mehkimi ščetinami ali vatiranimi palčkami. Posvetujte se s svojim zdravstvenim delavcem o uporabi tekočine za izpiranje ust, ki vam bo pomagala očistiti usta in ublažiti nelagodje.
 • Ostanite dobro hidrirani, pogosto delajte požirke vode in poskusite sesati koščke ledu, da ohranite vlažna usta. O zdravljenju bruhanja se pogovorite s svojo ekipo za nego raka.
 • Če med prejemanjem kemoterapije opazite močan vonj po urinu, pijte veliko tekočine, da ostanete hidrirani. Dobra hidracija ne le zmanjša močan vonj po urinu, ampak pomaga tudi pri izpiranju toksinov iz telesa. Pomembno je, da se o spremembah v urinu pogovorite s svojim zdravnikom, zlasti če imate znake UTI, kot je bolečina pri uriniranju ali moten urin z neprijetnim vonjem.
 • Simptomi vaginalne glivične okužbe vključujejo gost, bel izcedek iz nožnice, ki je podoben skuti, bolečino ali pekoč občutek med spolnim odnosom in vaginalno srbenje. Obstaja veliko zdravil brez recepta (OTC) za glivične okužbe. Vendar je vedno dobro, da se o teh simptomih pogovorite s svojim onkologom, da določite najboljše možnosti zdravljenja in poiščete načine za zmanjšanje tveganja za novo okužbo s kvasovkami.
 • Poleg bolečine lahko vonj po razjedajočem tumorju povzroči stisko in zadrego. Toda nekatere stvari lahko pomagajo. Prvi korak je, da se s svojim zdravstvenim delavcem pogovorite o možnostih zdravljenja, kot je jemanje antibiotikov in odstranitev odmrlega tkiva in bakterij v rani. Pri zmanjševanju vonja pomaga tudi uporaba obloge, ki zmanjša vonj, na rano.
 • Iskanje načinov za obvladovanje preobčutljivosti na vonjave med zdravljenjem raka je lahko izziv. Če so nekateri vonji žaljivi, poskusite omejiti svojo izpostavljenost tako, da se izogibate ali nosite masko. Uživanje hladne hrane ali hrane pri sobni temperaturi lahko zmanjša okus in vonj hrane. Če pijača diši neprijetno, poskusite skodelico pokriti s pokrovom in piti po slamici.

Čeprav raka ni mogoče 100-odstotno preprečiti, je znano, da zgodnja diagnoza raka rešuje življenja in povečuje preživetje. Kljub temu obstaja nujna potreba po izboljšanju metod odkrivanja raka. Doslej so študije pokazale, da imajo posebej usposobljeni psi potencial za odkrivanje različnih vrst raka z različnimi vzorci vonjav, vendar je potrebnih več raziskav.

Ukvarjanje s spremembami telesnega vonja med zdravljenjem raka je morda neprijetno, vendar obstajajo načini za obvladovanje teh stranskih učinkov.

V zadnjih dveh letih je bilo v ZDA danih več kot 600 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19. Ta cepiva pomagajo zmanjšati tveganje za resne bolezni, hospitalizacije in smrt, če ste okuženi s SARS-CoV-2, virusom, ki povzroča COVID-19. Vendar bolniki, ki prejemajo določeno zdravljenje raka, morda ne bodo dobili popolne zaščite s cepivi.

Ključni zaključki:

 • Nekateri ljudje na kemoterapiji ali z oslabljenim imunskim sistemom morda niso tako zaščiteni s cepivom proti COVID-19 kot ljudje brez raka.
 • Ko je vaš imunski sistem šibek, morda ne boste imeli močnega odziva na cepivo proti COVID-19.
 • Cepiva proti COVID-19 so še vedno priporočljiva, če imate oslabljen imunski sistem. CDC svetuje, da dobite dodaten odmerek in poživitveni odmerek cepiva.
 • Nekatera zdravljenja raka lahko začasno izničijo vaš imunski sistem. V tem primeru boste morda morali po zdravljenju opraviti ponovno cepljenje.
 • Najboljši pristop je, da se s svojim timom za zdravljenje raka pogovorite o najprimernejšem času za cepljenje in možnostih, kako se zaščititi pred okužbo.

Kako delujejo cepiva proti COVID-19?

Morda ste že slišali za različne znamke cepiv proti COVID-19, kot so Pfizer-BioNTech (imenovano tudi COMIRNATY), Moderna, Johnson & Johnson (Janssen) in Novavax. To so štiri odobrena cepiva v ZDA.

Ta cepiva uporabljajo različne mehanizme za pomoč vašemu imunskemu sistemu pri izdelavi protiteles COVID-19. Ko vaš imunski sistem zazna tujega vsiljivca, kot je virus SARS-CoV-2, naredi beljakovine, imenovane protitelesa , ki pomagajo uničiti škodljivega vsiljivca.

Cepivi Pfizer-BioNTech (COMIRNATY) in Moderna uporabljajo messenger ribonukleinsko kislino (mRNA). Ti genetski materiali so ustvarjeni v laboratoriju, da bi vaš imunski sistem naučili prepoznati virus COVID-19. Vaš imunski sistem nato tvori protitelesa za boj proti virusu, če se pozneje okužite.

Cepivo Johnson & Johnson (Janssen) uporablja vektorski virus – spremenjeno različico drugega virusa –, ki tudi sproži vaš imunski sistem, da prepozna virus COVID-19 in ustvari protitelesa.

Novavax je cepivo beljakovinske podenote. To je vrsta cepiva, ki vsebuje neškodljive kopije koničastega proteina COVID-19 in drugo sestavino, imenovano adjuvans. Adjuvans pomaga imunskemu sistemu proizvesti protitelesa za boj proti prihodnjim okužbam s COVID-19.

Nobeno od teh štirih cepiv, odobrenih v ZDA, ne vsebuje živega virusa COVID-19.

Ali so cepiva proti COVID-19 manj učinkovita pri ljudeh na kemoterapiji?

Študije so pokazale, da cepiva proti COVID-19 morda niso tako učinkovita pri ljudeh, ki prejemajo zdravljenje raka. To še posebej velja za bolnike, ki prejemajo agresivno kemoterapijo, in tiste s krvnimi rakom, kot sta levkemija in limfom.

V eni študiji so raziskovalci Centra za raka Univerze v Arizoni primerjali imunski odziv bolnikov z rakom na imunosupresivno terapijo https://animale-me-gummies-official.top/ – kot je kemoterapija – z zdravimi odraslimi, potem ko so prejeli dva odmerka COVID-a. -19 cepiv.

Raziskovalci so preučevali B-celice in T-celice, ki so del obrambnega sistema telesa, ter protitelesa. Bolniki z rakom so imeli po dveh odmerkih cepiva proti COVID-19 znatno zmanjšan odziv protiteles in T-celic v primerjavi z zdravimi udeleženci. Nekaj ​​bolnikov z rakom v študiji ni imelo imunskega odziva na cepivo.

Zakaj cepiva proti covidu-19 nudijo manjšo zaščito bolnikom z rakom?

Nekatera zdravljenja raka lahko oslabijo vaš imunski sistem. Na primer, kemoterapija deluje tako, da ubije rakave celice v telesu. Toda kemoterapija uniči tudi normalne celice, kot so celice vašega kostnega mozga. Poškodovane celice kostnega mozga proizvajajo manj belih krvnih celic (vaših bojnih celic), kar pomeni, da je vaš imunski sistem šibak in se ne more boriti proti okužbam tako dobro, kot bi se moral.

Če je vaš imunski sistem šibek, cepivo morda ne bo sprožilo vašega obrambnega sistema, da bi proizvedel dovolj protiteles za prepoznavanje in boj proti prihodnjim okužbam s COVID-19.

Contents

使蒂諾斯Stilnox安全正規推薦

使蒂諾斯(Stilnox),也稱為Zolpidem,是一種常用於治療失眠症狀的處方藥物。但台灣很多市民不知道使蒂諾斯在哪裡買安全正規推薦。購買和使用這種藥物需要謹慎,並遵循合法和安全的程序